Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach

Jesień to pora, gdy świat otula się ciepłymi barwami, a my z przyjemnością sięgamy po domowe słodkości, które idealnie komponują się z długimi wieczorami pod kocem i kubkiem aromatycznej herbaty. Trójkolorowe ciasteczka neapolitańskie to połączenie jesiennych smaków i przytulnej estetyki, idealne dla miłośników słodkich wypieków.

Kruche, delikatne i zachwycające wyglądem ciasteczka zawdzięczają swoją strukturę Cukrowi Drobnemu Diamant, który idealnie łączy się ze składnikami, nadając ciastu odpowiednią słodycz. To idealna przekąska na chłodne wieczory, która z pewnością zadowoli podniebienia domowników i gości.

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ szklanki liofilizowanych truskawek
  • 240 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżki kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta
    • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
    • W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
    • Liofilizowane truskawki zmiksuj blenderem na proszek.
    • W mikserze ubij masło na średnich obrotach, aż uzyska kremową konsystencję. Dodaj Cukier Drobny Diamant i ubijaj przez około 3 minuty, aż masa stanie się puszysta.
    • Wbij jajko, żółtko oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Miksuj krótko do połączenia składników.
    • Stopniowo dosypuj przygotowaną mieszankę mąki z sodą i solą. Mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do brzegów miski. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
  2. Tworzenie trzech smaków
    • Gotowe ciasto podziel na trzy równe części.
    • Pierwsza część: pozostaje bez dodatków.
    • Druga część: dodaj sproszkowane truskawki i odrobinę czerwonego barwnika. Miksuj do uzyskania jednolitego koloru.
    • Trzecia część: dodaj kakao i zmiksuj.
  3. Formowanie ciasteczek
    • Z każdej części urwij niewielką porcję ciasta. Połącz je, delikatnie dociskając, aby uzyskać trójkolorowy wzór. Możesz użyć okrągłego wykrawacza do ciastek, aby nadać im jednolity kształt.
    • Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczenie
    • Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
    • Po upieczeniu pozostaw je do całkowitego ostudzenia – wówczas staną się chrupiące.
Przeczytaj też:  ALMODOVAR, BANDERAS I MICHAEL DOUGLAS W ARTE.TV, CZYLI SZTUKA I PASJA – TRZY FASCYNUJĄCE HISTORIE ZE ŚWIATA KINA

Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach to nie tylko pyszna przekąska, ale także estetyczna ozdoba stołu. Wystarczy kubek ulubionej herbaty i miękki koc, by jesienne wieczory stały się jeszcze przyjemniejsze!

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Diamant.