Układ pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany system różnych narządów, które współpracują ze sobą w procesie trawienia i wchłaniania pokarmu. Jedną z najważniejszych jego części są jelita, które dodatkowo regulują pracę układu nerwowego i odpornościowego, wpływając w ten sposób na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego występowanie dolegliwości jelitowych może znacząco wpływać na nasze zdrowie i obniżać jakość życia.
Jedz często, ale małe porcje
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie jeść od 4 do 5 posiłków co 3-4 godziny. Takie postępowanie nie tylko przyspiesza metabolizm, ale przede wszystkim pozwala na sprawną pracę układu pokarmowego. Dzieję się tak, ponieważ małe porcje pokarmu są łatwiejsze do przetworzenia i wchłonięcia w obrębie jelit, co zapobiega poposiłkowemu uczuciu pełności. Dzięki temu wydzielane soki trawienne z łatwością rozkładają masę pokarmową, a ruchy perystaltyczne sprawnie przesuwają je do dalszych części jelita.
Unikaj ciężkostrawnych pokarmów
Przez ciężkostrawną żywność możemy doświadczać różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Wśród nich znajdują się: wzdęcia, gazy, zgaga, nudności i uczucie ciężkości. Spowodowane jest to tym, że tłuste pokarmy dłużej zalegają w obrębie przewodu pokarmowego, wymagają wytworzenia większej ilości soków trawiennych i energii potrzebnej do ich przetworzenia. Dlatego najlepiej wyeliminować je ze swojej diety, a w kryzysowych momentach sięgnąć po preparaty łagodzące dokuczliwe dolegliwości np. Iberogast.
Sięgaj po żywność probiotyczną
Żywność probiotyczna to doskonałe źródło wyselekcjonowanych szczepów bakterii niezbędnych do prawidłowej pracy jelit. Znajdziemy je w produktach takich jak: jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszone ogórki i kapusta. Są one obecne w pożywieniu dzięki naturalnie zachodzącemu procesowi fermentacji lub są do niego dodawane np. Bifidobacterium czy Lactobacillus. Tego rodzaju żywność wzmacnia mikroflorę jelit, dzięki czemu poprawia się zdolność do trawienia i wchłaniania substancji odżywczych, a także zostaje przywrócona równowaga środowiska jelitowego, zapobiegając powstawaniu bolesnych wzdęć i gazów oraz biegunek i zaparć.
Spożywaj dużo błonnika
Błonnik, czyli włókno pokarmowe, należy do węglowodanów złożonych, które wywierają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Ma zdolność do drażnienia ściany jelita i pobudzania ruchów perystaltycznych, co ułatwia i przyspiesza wydalanie kału oraz zapobiega zaparciom, w tym chorobom jelit związanych z zaleganiem stolca. Błonnik ma zdolność do wiązania wody, dzięki czemu zwiększa się objętość resztek pokarmowych w jelitach, co ułatwia ich wydalanie. Dużo błonnika znajdziemy w produktach zbożowych z pełnego przemiału, nasionach roślin strączkowych oraz suszonych owocach.