
Choć dni stają się coraz dłuższe, na prawdziwą wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Tymczasem warto umilić sobie ten czas wyjątkowym deserem, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mini torciki borówkowe to połączenie puszystego biszkoptu, owocowego wnętrza i aksamitnej pianki, zwieńczonej lustrzaną glazurą. To efektowny wypiek, który zdecydowanie jest wart kulinarnego wysiłku.
Ich wyjątkowa konsystencja i delikatna słodycz to zasługa cukru Diamant, który podkreśla naturalny smak składników, zapewniając idealną strukturę ciasta i kremów. Właściwy dobór cukru wpływa na puszystość biszkoptu, gładkość pianki oraz połysk glazury, sprawiając, że deser jest nie tylko smaczny, ale i piękny. Jeśli szukasz inspiracji na coś wyjątkowego – ten przepis będzie doskonałym wyborem.
Składniki
Biszkoptowy spód:
- 2 jajka
- 50 g Cukru Drobnego Diamant
- 1 łyżka mleka
- 40 g mąki tortowej
- 15 g mąki migdałowej
- ¼ łyżeczki soli
Nadzienie borówkowe:
- 200 g borówek
- 4 łyżki Cukru Białego Diamant
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Pianka borówkowa:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 75 g musu borówkowego
- 100 g serka mascarpone
- 50 g Cukru Pudru Diamant
- 180 g śmietany 30%
Glazura lustrzana:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g Cukru Białego Diamant
- 100 g syropu glukozowego
- 50 ml wody
- 80 g mleka skondensowanego
- 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania
Biszkoptowy spód
Żółtka ubić z 3 łyżkami Cukru Drobnego Diamant, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać mleko, przesianą mąkę tortową oraz migdałową, a także sól – delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć obie masy, mieszając ostrożnie. Ciasto przełożyć na blaszkę (20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180°C przez około 10 minut. Ostudzić i wyciąć krążki o średnicy foremek.
Nadzienie borówkowe
Borówki umieścić w rondlu, dodać 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając i lekko rozgniatając owoce, aż puszczą sok i zmiękną. Zmiksować na gładki mus i podzielić na dwie części.
Jedną część podgrzać, dodać wcześniej przygotowaną żelatynę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowych foremek i zamrozić.
Do drugiej części musu dodać żelatynę (rozpuszczoną w 4 łyżkach wody), wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Pianka borówkowa
Śmietanę ubić, dodając stopniowo Cukier Puder Diamant. Dodać mascarpone i delikatnie połączyć z musem borówkowym. Masę rozłożyć do silikonowych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wcisnąć zamrożone nadzienie, dopełnić resztą pianki i wyrównać powierzchnię. Na wierzch dodać krążki biszkoptu. Wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny, aż całość stężeje.
Glazura lustrzana
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać wodę z cukrem i syropem glukozowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, mleko skondensowane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Aby dodać kolor, wymieszać niewielką ilość glazury z barwnikiem spożywczym i połączyć z resztą. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia – glazura powinna być na tyle gęsta, by pokryć torciki równą warstwą.
Finalne wykończenie
Zamrożone torciki wyjąć z foremek, umieścić na kratce i polać glazurą. Odczekać chwilę, aż nadmiar spłynie, a powierzchnia uzyska idealny połysk.
Efektowny deser na każdą okazję
Mini torciki borówkowe to doskonały wybór dla miłośników eleganckich deserów. Połączenie puszystego biszkoptu, owocowego nadzienia i aksamitnej pianki w lustrzanej glazurze nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i prezentuje się niezwykle efektownie. Dzięki cukrowi Diamant każdy element wypieku ma idealną strukturę, podkreślając naturalne smaki i zapewniając doskonałą konsystencję.
To propozycja, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i jako sposób na umilenie sobie chłodniejszych dni. Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który zachwyci smakiem i wyglądem – mini torciki borówkowe będą strzałem w dziesiątkę.
Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Diamant.