Borówkowa przyjemność – elegancki deser na każdą okazję

Choć dni stają się coraz dłuższe, na prawdziwą wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Tymczasem warto umilić sobie ten czas wyjątkowym deserem, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mini torciki borówkowe to połączenie puszystego biszkoptu, owocowego wnętrza i aksamitnej pianki, zwieńczonej lustrzaną glazurą. To efektowny wypiek, który zdecydowanie jest wart kulinarnego wysiłku.

Ich wyjątkowa konsystencja i delikatna słodycz to zasługa cukru Diamant, który podkreśla naturalny smak składników, zapewniając idealną strukturę ciasta i kremów. Właściwy dobór cukru wpływa na puszystość biszkoptu, gładkość pianki oraz połysk glazury, sprawiając, że deser jest nie tylko smaczny, ale i piękny. Jeśli szukasz inspiracji na coś wyjątkowego – ten przepis będzie doskonałym wyborem.

Składniki

Biszkoptowy spód:

  • 2 jajka
  • 50 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 łyżka mleka
  • 40 g mąki tortowej
  • 15 g mąki migdałowej
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie borówkowe:

  • 200 g borówek
  • 4 łyżki Cukru Białego Diamant
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Pianka borówkowa:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75 g musu borówkowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 g Cukru Pudru Diamant
  • 180 g śmietany 30%

Glazura lustrzana:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g Cukru Białego Diamant
  • 100 g syropu glukozowego
  • 50 ml wody
  • 80 g mleka skondensowanego
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkoptowy spód

Żółtka ubić z 3 łyżkami Cukru Drobnego Diamant, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać mleko, przesianą mąkę tortową oraz migdałową, a także sól – delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć obie masy, mieszając ostrożnie. Ciasto przełożyć na blaszkę (20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180°C przez około 10 minut. Ostudzić i wyciąć krążki o średnicy foremek.

Przeczytaj też:  Laserowe usuwanie blizn pooperacyjnych oraz pourazowych – wszystko, co musisz wiedzieć

Nadzienie borówkowe

Borówki umieścić w rondlu, dodać 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając i lekko rozgniatając owoce, aż puszczą sok i zmiękną. Zmiksować na gładki mus i podzielić na dwie części.

Jedną część podgrzać, dodać wcześniej przygotowaną żelatynę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowych foremek i zamrozić.

Do drugiej części musu dodać żelatynę (rozpuszczoną w 4 łyżkach wody), wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Pianka borówkowa

Śmietanę ubić, dodając stopniowo Cukier Puder Diamant. Dodać mascarpone i delikatnie połączyć z musem borówkowym. Masę rozłożyć do silikonowych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wcisnąć zamrożone nadzienie, dopełnić resztą pianki i wyrównać powierzchnię. Na wierzch dodać krążki biszkoptu. Wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny, aż całość stężeje.

Glazura lustrzana

Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać wodę z cukrem i syropem glukozowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, mleko skondensowane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Aby dodać kolor, wymieszać niewielką ilość glazury z barwnikiem spożywczym i połączyć z resztą. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia – glazura powinna być na tyle gęsta, by pokryć torciki równą warstwą.

Finalne wykończenie

Zamrożone torciki wyjąć z foremek, umieścić na kratce i polać glazurą. Odczekać chwilę, aż nadmiar spłynie, a powierzchnia uzyska idealny połysk.

Efektowny deser na każdą okazję

Mini torciki borówkowe to doskonały wybór dla miłośników eleganckich deserów. Połączenie puszystego biszkoptu, owocowego nadzienia i aksamitnej pianki w lustrzanej glazurze nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i prezentuje się niezwykle efektownie. Dzięki cukrowi Diamant każdy element wypieku ma idealną strukturę, podkreślając naturalne smaki i zapewniając doskonałą konsystencję.

To propozycja, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i jako sposób na umilenie sobie chłodniejszych dni. Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który zachwyci smakiem i wyglądem – mini torciki borówkowe będą strzałem w dziesiątkę.

Przeczytaj też:  10 najpopularniejszych wzorów w 2024 roku – przeczytaj najnowszy przegląd po dziarach od salonu tatuażu z Warszawy

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Diamant.