Jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty ? Przepis

Jeśli lubisz kiszonki, zakwas buraczany z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ma wyrazisty smak i krwistoczerwony odcień, a dodany do zupy nada jej charakterystycznego niesamowitego aromatu. Jest zdecydowanie lepszy od octu, czy też soku z cytryny. Warto włączyć zakwas z buraczany do codziennej diety, ponieważ to naturalny antybiotyk, wzmacnia krew i podnosi odporność. Jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty ? Poniżej znajdziesz pyszny przepis.

Moc buraka

Buraki zawierają mnóstwo witamin (m.in. A, C i z grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez oraz kobalt, który jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Ponadto są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Obniżają także poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że buraki poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Dlatego warto pić sok z buraków oraz zakwas buraczany, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.

Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek), dlatego zalecany jest w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas buraczany w naturalny sposób poprawia odporność, przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Czym jest zakwas buraczany?

Zakwas buraczany, nazywany również buraczanym octem lub buraczanym tonikiem, powstaje w procesie kiszenia buraków. Ma wyrazisty smak i zapach oraz krwistoczerwony odcień.

Jest on wynikiem fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go do kwasu mlekowego, który chroni warzywa przed zepsuciem, pozwala im zachować cenne wartości odżywcze i nadaje charakterystycznego dla kiszonek smaku.

Jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty ? Przepis

Zakwas buraczany można pić go sam lub zużyć go do przygotowania barszczu. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków, dodajemy łyżkę wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można, zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, najlepiej własnego wypieku.

Składniki: 500 g buraków ćwikłowych (najlepiej ekologicznych), 4 ząbki czosnku, 350 ml letniej wody, przyprawy: liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka soli – najlepiej kamiennej niejodowanej.

Przygotowanie: Słoik o pojemności minimum 700 ml wyparz wrzątkiem. Buraki umyj, obierz i pokrój na cztery części, a następnie na grubsze plasterki. Część buraków umieść w wyparzonym słoiku, dodaj trochę przypraw (ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu) i czosnek (ząbki nie muszą być obrane). Włóż kolejną warstwę buraków i przyprawy. Liść laurowy umieść na środku. Na koniec dociśnij buraki i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (płaska łyżeczka soli wymieniona w składnikach). Patyczkiem (może być taki do szaszłyków) usuń bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamknij i odłóż do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy.