Zimowe menu – co warto wprowadzić do codziennego jadłospisu?

W okresie zimowym należy zwrócić szczególną uwagę na to, co gotujemy. Warto zadbać nie tylko o to, by dania były rozgrzewające, ale także o ich właściwości odżywcze. Wspomagajmy w naturalny sposób naszą odporność. Jakie produkty warto wprowadzić do swojego menu?

Owsianka to podstawa!

Jeśli nie wiesz, co zjeść na śniadanie, owsianka będzie optymalnym wyborem. To świetne źródło błonnika, ale to nie jedyna zaleta płatków owsianych. Zawierają dużo witamin z grupy B oraz magnez. Jedzenie owsianki może zrównoważyć poziom glukozy we krwi, wesprzeć pracę jelit. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że po jej zjedzeniu uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej, co ma szczególne znaczenie w zimie, kiedy wielu z nas z oczywistych powodów ogranicza aktywność fizyczną.

Bataty

Słodkie ziemniaki nie są zbyt popularne w naszej diecie, a szkoda, bo są źródłem cennych składników odżywczych. Oprócz błonnika zawierają sporo witamin A i E oraz potasu. Znajdziemy w nich również witaminę C. Wszystko to sprawia, że jedzenie batatów wspiera nasz układ odpornościowy i ma pozytywne działanie na oczy oraz jelita. Nie masz pomysłu na wykorzystanie ich w swoim menu? Przygotuj prostą zupę krem z batatów. Aby wydobyć jej smak, warto doprawić ją sosem sojowym Kikkoman. Świetnie będzie smakować podawana z łyżką sera ricotta.

Tuńczyk

W naszym menu zimą nie powinno zabraknąć źródła jakościowych kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Tu dobrym wyborem będzie tuńczyk. Warto podkreślić, że ryba ta jest cennym źródłem witaminy D. Trudno o jej naturalne wytwarzanie w czasie pochmurnych zimowych dni, dlatego warto dostarczać ją wraz z dietą. Z wykorzystaniem tuńczyka można przygotować wiele dań. Podczas przygotowywania makaronu lub sałatki spróbuj użyć kilku kropel cytrusowego sosu sojowego Kikkoman, który sprawi, że Twoje danie nabierze zupełnie nowego charakteru!

Grzyby

Jeśli chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy, pamiętaj o włączeniu do diety grzybów. Zawierają m.in. selen oraz witaminy z grupy B. Podobnie jak tłuste ryby pozwalają nam zaopatrzyć organizm w witaminę D. Masz ochotę na kuchnię wschodnią? Dodaj do swojej potrawy grzyby shiitake! Są one cennym źródłem cynku, który wspomaga naszą odporność i pozwala łagodzić objawy przeziębienia i grypy. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowego ramenu albo zupy pho. Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz zastąpić je boczniakami.

Warzywa korzeniowe

Zimą warto pamiętać o marchwi, selerze czy pietruszce. Na szczególną uwagę wśród warzyw korzeniowych zasługują jednak buraki. To doskonałe źródło potasu i azotanów. Jedzenie buraczków poprawia pracę naszego układu krwionośnego i dostarcza nam cennego żelaza. Ćwikła jest również cennym źródłem antyoksydantów, dlatego przeciwdziała chorobom nowotworowym. Jeśli nie przepadasz za buraczkami, spróbuj zrobić z nich lekkie carpaccio z ulubionymi dodatkami. Doprawione dipem na bazie sosu sojowego Kikkoman może być świetnym pomysłem na lekki podwieczorek.