Zielona herbata japońska – jak to jest naprawdę?

Piękny rytuał parzenia herbaty to jeden z symboli Japonii. Bajecznie barwne kimona, piękne czarki, spokój japońskiego ogrodu. Tak to obie wyobrażamy i tak to jest naprawdę, ale nie na co dzień. Ceremonia parzenia herbaty to rodzaj sztuki, natomiast zielona herbata japońska to napój numer jeden w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Herbatę w Japonii pije się praktycznie bez przerwy – do posiłków i pomiędzy nimi, na spotkaniach, w urzędach. Często nawet klienci oczekujący na swoją kolejkę w banku czy na poczcie częstowani są czarką zielonej herbaty. Oprócz tych codziennych gatunków Japończycy wyróżniają również herbaty najwyższej jakości, serwowane w czasie najważniejszych świąt takich jak Nowy Rok. Pięknie i stylowo opakowana zielona japońska herbata to ceniony i prestiżowy upominek. Warto ten zwyczaj przenieść do nas – wiele osób pasjonuje się kulinarną kulturą Japonii, sushi bije rekordy popularności więc dlaczego nie spróbować najprawdziwszej, oryginalnej herbaty.

Jak wybierać zieloną herbatę japońską?

W Japonii jest wiele gatunków herbaty. Japończycy nie używają pojęcia zielona herbata natomiast rozróżniają jej podstawowe rodzaje, które można znaleźć w sklepie internetowym moyamatcha.com. Poszczególne herbaty różnią się regionem pochodzenia, czasem i metodą zbiorów, sposobem parzenia i serwowania. Najszlachetniejsze odmiany dostępne w moyamatcha.com to herbata gyokuro podawana na specjalne okazje oraz sproszkowana zielona herbata japońska matcha – używana podczas rytuału zaparzania herbaty. Wymagają one specjalnych czarek i akcesoriów do zaparzania, które również oferuje moyamatcha.com. Oprócz tego warto wymienić podawane do posiłków i na co dzień herbaty sencha i bancha. Ciekawym smakiem i aromatem charakteryzuje się genmaicha – zielona herbata japońska zmieszana z ziarnami specjalnie palonego ryżu. Oryginalne herbaty japońskie zaparza się nieco inaczej niż naszą, czarną. Jak je prawidłowo zaparzyć i podać również można przeczytać na stronie moyamatcha.com.

Czy zielona herbata jest zdrowsza od czarnej?

Regularnemu spożywaniu zielonej herbaty Japończycy zawdzięczają swoją niezwykłą długowieczność. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin wpływa doskonale na krążenie, trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na wzrok i opóźnia objawy starzenia. Oprócz tego działa energetyzująco nie mniej niż dobra kawa. Mieszkańcy Japonii zapewniają też, że pomaga zachować dobry humor i spokój ducha przez całe życie. Naprawdę warto jej spróbować, tym bardziej, że oprócz zdrowotnego działania jest niezwykle smaczna i aromatyczna.