Zdrowy grill w rodzinnym gronie – jak grillować, by czuć się dobrze?

Spotkania przy grillu są bardzo przyjemne i smaczne, jednak często czujemy się po nich przejedzeni i ociężali. W końcu trudno oprzeć się wspaniałym zapachom i smakom, zwłaszcza spędzając letnie popołudnie w dobrym towarzystwie. Warto jednak zastosować pewne zasady, które po grillu pozwolą czuć się dobrze. Jak przygotować zdrowego grilla?

Zdrowy grill – co przygotować?

Jednym z powodów, dla których po grillu czujemy się źle, są zbyt tłuste potrawy, które na nim przygotowujemy. Zgaga i ból brzucha to tylko niektóre z popularnych dolegliwości występujących po dniu grillowania. I choć karkówka i boczek smakują świetnie, warto od czasu do czasu zastąpić je nieco chudszym mięsem. Kurczak lub indyk sprawdzą się znakomicie – delikatne mięso w ulubionej marynacie z pewnością będzie miłym urozmaiceniem nawet dla wielbicieli wieprzowiny. Zdrowy grill to jednak nie tylko mięso – warto zmniejszyć jego ilość i zastąpić ją warzywami lub grzybami. Tu pole do popisu jest naprawdę ogromne – papryka, pieczarki, cebula, cukinia, kukurydza, bakłażan i czosnek to tylko niektóre z warzyw, które świetnie sprawdzą się na grillu. Zdrową przekąską, którą można przygotować w ten sposób, są szaszłyki. Wystarczy nawlec na patyki kawałki mięsa oraz ulubionych warzyw. Tak przygotowana potrawa będzie mniej tłusta, za to o wiele bardziej zbalansowana! Warto skorzystać z bogactwa sezonu i zamiast miski chipsów zaserwować gościom także półmisek świeżych warzyw, np. ogórków i pomidorów z cebulą lub świeżą sałatkę z dressingiem np. na bazie oliwy z oliwek.

Aby ograniczyć zawartość tłuszczu w spożywanych podczas grilla potrawach, warto przyjrzeć się też sosom. Większość z nich przygotowuje się na bazie majonezu, przez co jest dość tłusta. Zdrowszą wersję można przygotować, zastępując majonez jogurtem naturalnym. Jeśli tak zmieniony sos Ci nie odpowiada, spróbuj podmienić połowę ilości wykorzystanego majonezu na jogurt naturalny. Przygotowując sosy, warto sięgnąć po świeże zioła – ich smak doskonale komponuje się z każdym mięsem! Kolejny trik to wykorzystanie ręcznika papierowego w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu z grillowanych produktów. Warto zrobić to zaraz po zdjęciu ich z grilla.

Zdrowy grill – wybierz odpowiedni sprzęt!

Ile razy zdarzało się, że przez niepogodę trzeba było odwołać spotkanie przy grillu? Na pewno chociaż kilka! Jeśli chcesz cieszyć się ulubionymi potrawami z grilla przez cały rok, wybierz grill gazowy lub elektryczny. To urządzenia, które można wykorzystywać zarówno na podwórku, jak i w domu czy na balkonie. Te rodzaje grilla mają przewagę nad klasycznym grillem węglowym, bowiem opary wydzielające się podczas pieczenia mogą zawierać toksyczne związki. Decydując się jednak na taki sprzęt, warto do grillowania wykorzystywać węgiel drzewny z drzew iglastych. Podczas grilla zadbać należy także o odpowiednie dostosowanie temperatury i długości przygotowania.

Jak czuć się dobrze po grillu?

Grillowi często towarzyszy alkohol – nie ma w tym oczywiście niczego złego, jednak warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które pozwolą czuć się dobrze. O tym, że należy zachować umiar, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Warto też pamiętać o tym, by nie spożywać dużej ilości alkoholu na słońcu. Dlaczego? To bardzo niebezpieczne! Duża ekspozycja na słońce prowadzi do intensywnego pocenia się, a w połączeniu z alkoholem może poskutkować poważnym odwodnieniem organizmu. Chcąc uchronić się przed przykrymi konsekwencjami, należy pić dużo wody lub innych płynów i w trakcie upalnych dni starać się przebywać w cieniu.