Zdrowe śniadanie do pracy w słoiku – 3 pyszne propozycje

Zdrowe odżywianie może być prostsze, niż myślisz i wcale nie musisz kupować drogiej diety pudełkowej. W czasach, gdy wszyscy liczą każdy grosz, sam przygotuj dla siebie przystępną cenowo, a do tego ekologiczną dietę słoikową. Wystarczy sporych rozmiarów szklany pojemnik, którego użyjesz wiele razy i odrobina wyobraźni, by codziennie na śniadanie w pracy zjadać coś pysznego. Poniżej znajdziesz trzy, bardzo ciekawe i proste do wykonania śniadania do zamknięcia w słoiku.

Owsianka w słoiku dobra na wszystko

Płatki owsiane to doskonałe źródło potrzebnych do pracy węglowodanów, odżywczego białka i błonnika. Nie musisz ich jednak gotować na mleku, ponieważ używając słoika i kilku smacznych składników, błyskawicznie przygotujesz sobie pyszne śniadanie do pracy. Wieczorem wsyp do słoika pół szklanki płatków owsianych i zalej je taką samą ilością jogurtu naturalnego, mleka roślinnego lub krowiego. Resztę pojemnika uzupełnij ulubionymi owocami, bakaliami, masłem orzechowym czy kakao. Całość możesz posłodzić odrobiną miodu. Taką miksturę solidnie zakręć i wstaw do lodówki na noc. Rano wyjmiesz gotowe do spożycia, zdrowe, odżywcze śniadanie.

Jar of granola parfait with sweet cherry and honey. Healthy breakfast concept.

Słoik pełen warzyw — sałatka w kilka minut

Zielone liście i kilka pomidorków to jeszcze nie sałatka, jednak jeśli do odpowiedniego słoika, kupionego np. na: pucharydeserowe.pl, włożysz nie tylko warzywa, ale także odrobinę białka w postaci sera, mięsa lub ryby i trochę węglowodanów, takich jak ryż, kasza bądź makaron, uzyskasz bardzo smaczny i pożywny posiłek. W tym przypadku ogranicza Cię jedynie zawartość lodówki, ponieważ do takiej słoikowej sałatki możesz włożyć wszystko.

Musisz pamiętać tylko o jednej zasadzie – najcięższe składniki i sosy lądują na samym dnie, a całość mieszasz dopiero przed zjedzeniem. Jeśli na dobry początek potrzebujesz inspiracji, to ugotuj odrobinę makaronu i przyszykuj klasyczny winegret. Włóż te dwa składniki na dno pojemnika. Jako kolejne warstwy idealnie sprawdzi się tuńczyk z puszki, czarne oliwki, ser feta, ogórek i pomidory pokrojone w kostkę oraz kilka liści ulubionej odmiany sałaty.

Śniadaniowa rewolucja, czyli zupa w słoiku

Zupa jedzona na drugie śniadanie może wydawać się dziwnym pomysłem, ale gdy na dworze robi się coraz zimniej, a Tobie brakuje energii, będzie ona najlepszym rozwiązaniem. Tak jak w przypadku poprzednich propozycji, możliwości jest tu wiele i do słoika wlać możesz niemalże każdy rodzaj zupy.

Chcąc jednak przygotować zbilansowany posiłek, zadbaj o dużą ilość warzyw, kaszę lub ryż i jakiś dodatek białkowy. Idealnie w tym przypadku sprawdzi się klasyczny bulion ugotowany na chudym mięsie z indyka. Na podstawie takiej bazy szybko przygotujesz pełną potasu pomidorówkę z pomidorów pelati z brązowym ryżem, krupnik z kaszą jęczmienną, ogórkową z ziemniaczkami lub jarzynową, którą zagryziesz chrupiącą bagietką. Tego typu danie przyrządzisz szybko i za niewielkie pieniądze, a ciepła zupa zjedzona z chłodny dzień doda Ci energii.

Słoik to bardzo wdzięczne naczynie, które zniesie wiele Twoich pomysłów, a powyższe przykłady są tylko niewielką podpowiedzią, co do szklanego naczynia możesz włożyć, by najeść się w pracy. Poświęcając trochę czasu, przygotujesz pyszne, niedrogie i bardzo smaczne potrawy, które z ochotą zjesz na drugie śniadanie. Jeszcze dzisiaj zaopatrz się duży słój i zacznij działać!