Właściwości suszonych owoców

Świadomość konsumentów odnośnie robienia zakupów wzrasta, co jest bardzo dobrą informacją, ponieważ dowodzi tego, że zawartość koszyka nie jest przypadkowa. Powinny się w nim znajdować między innymi suszone owoce, mają dość dużą zawartość kalorii, ale są bardzo zdrowe, gdyż zawierają wyłącznie naturalne cukry. Poleca się je w formie dodatków do poszczególnych dań oraz zwykłej przekąski, gdy ma się ochotę na słodycze.

Zawartość witamin w suszonych owocach

W świetle powyższego faktu o zawartości cukru w suszonych owocach trudna może być wiara we właściwości odchudzającego tych produktów. A jednak jest to prawdą, oczywiście nie powinno się przesadzać z ilością, ponieważ jak wspomniano, charakteryzują się wysokokalorycznością. Ponadto mają w sobie jednak duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych wpływających na poprawne funkcjonowanie organizmu. Tym samym możliwe staje się realne wspomaganie diet redukcyjnych, zwłaszcza, że suszone owoce mogą zastąpić świeże. Dostęp do nich może być naturalnie utrudniony, choćby zimą.

Na korzyść suszonych owoców przemawia niska zawartość tłuszczu oraz sodu, nadrabiają za to dużymi ilościami witamin A oraz B, żelaza, wapnia i błonnika. Co ciekawe, na sklepowych półkach możliwy jest zakup suszonych owoców bez zawartości siarki, dzieje się tak, gdy owoce poddawane są innemu procesowi suszenia, nie dodaje się wówczas konserwantu E220. Ten składnik jest częścią wszystkich produktów wytwarzanych masowo, między innymi sokach owocowych i bakaliach. Odwiedzając stronę https://delikatesyzdrowo.pl/owoce-suszone można dowiedzieć się wielu niezbędnych informacji, na przykład na temat wspomnianego konserwantu E220. W wyniku jego dodawania do produktów spożywczych tracą one wiele cennych witamin.

Jak suszone owoce mogą wpływać na zdrowie?

Konsumenci najczęściej wybierają rodzynki i żurawinę, które wiodą prym wśród suszonych owoców, podobnie jest z daktylami, figami, śliwkami oraz morelami. Właściwością suszonych śliwek jest na przykład niwelowanie zaparć, natomiast morele mają wpływ na zdrowy wygląd skóry. Na szczególną uwagę zasługują suszone figi, ponieważ spożywając je z lekarstwami na anemię wzmacniają ich działanie ze względu na duże ilości żelaza. Wybierając suszonego ananasa zaopatruje się organizm w błonnik, stąd już krótka droga do realnego wspierania pracy jelit. Zasadniczo suszone owoce można spożywać w czystej postaci, ale zdecydowanie lepiej smakują w postaci dodatków do różnych dań. Polepszają smak jogurtów, owsianek, oraz musli, nierzadko dodaje się je również do wypieku ciast. Doskonale nadają się do zrobienia kompotu, czy przyrządzenia mięsnego dania głównego, na przykład schabu ze śliwkami lub morelami. Niezwykle ważny jest sposób przechowywania suszonych owoców, do czego najlepszy będzie szczelny pojemnik. Powinno się go postawić w suchym i ciemnym miejscu, aby zawartość nie spleśniała pod wpływem pojawiąjącej się wilgoci. Należy unikać ekspozycji zapasów suszonych owoców na słońce, ponieważ nie zadziała to na nie dobrze.