Szybkie, zdrowe i pyszne jedzenie? To możliwe z żywnością liofilizowaną

Chcesz jeść zdrowo i pożywnie, a brakuje ci czasu na przygotowywanie posiłków? Nie masz ochoty każdego wieczoru poświęcać na przygotowanie lunch boxów na następny dzień do pracy? A może spędzasz urlop w takim miejscu, gdzie ostatnią czynnością o której myślisz (i która jest możliwa) jest gotowanie? Nie musisz zajmować się wymyślaniem kolejnych potraw i gotowaniem, by zjeść smacznie i zdrowo. Zobacz, jakie możliwości daje żywność liofilizowana.

Żywność liofilizowana to żywność zabezpieczona przed zepsuciem metodą liofilizacji. Liofilizacja polega na suszeniu uprzednio zamrożonych produktów, które poddane są mrożeniu najczęściej przez ciekły azot lub inne mieszaniny chłodzące i zastosowanie niskiego ciśnienia. Suszenie eliminuje z produkty od 70% do 95% wody, co powstrzymuje rozwój bakterii i psucia się żywności. Proces liofilizacji po raz pierwszy wykorzystano w USA podczas II wojny światowej, zaś w latach 60. z liofilizowanej żywności korzystali astronauci podczas coraz dłuższych misji kosmicznych. Obecnie żywność liofilizowana to optymalne rozwiązanie zarówno dla osób pozostających w długiej podróży, bez możliwości przygotowania posiłku, jak i tych, które z różnych powodów mają bardzo napięty grafik.

Rodzaje żywności liofilizowanej

Gotowe produkty rzadko kojarzą się ze zdrową i bezpieczną żywnością. Pierwsze co przychodzi na myśl w ich kontekście, to liczne konserwanty umożliwiające zabezpieczenie żywności. W przypadku liofilizatów nie ma tego problemu, ponieważ żywność konserwowana jest naturalnymi metodami, przez mrożenie a następnie suszenie. Wybór smaków też w tym przypadku jest dużo większy niż w klasycznych „gorących kubkach” czy żywności instant. Należy pamiętać, że liofilizaty mają niewiele wspólnego z produktami instant. Z tą kategorią produktów łączy je jedynie łatwość przechowywania i przyrządzenia (zalanie gorącą wodą). Jednak nie są to posiłki powstające z proszku, a pełnowartościowe posiłki. Co w nich znajdziemy? Tak naprawdę kuchnie świata – od typowo polskich dań (schab z ziemniakami, bigos, tradycyjny strogonow i gulasz) po przysmaki kuchni włoskiej (makarony z sosami bolognese lub wegetariańskimi na bazie szpinaku i sera), kończąc na kuchni chińskiej i indyjskiej. W ofercie polskiego producenta żywności liofilizowanej Lyo Food znajdują się posiłki zarówno mięsne, wegetariańskie, jak i wegańskie. W dodatku liofilizowane produkty tej firmy są bezglutenowe i pozbawione laktozy. Dzięki temu są bezpieczne dla każdego.

Liofilizowana żywność na wszystkie posiłki

Zaletą liofilizowanej żywności jest możliwość wykorzystania jej na dosłownie każdy posiłek. Jeśli potrzebujemy dań obiadowych, znajdziemy wspomniane dania mięsne z tradycyjnej kuchni polskiej, pyszne włoskie makarony z sosem, czy wegańskie potrawy nawiązujące do tradycji kuchni marokańskiej indyjskiej. Liofilizaty pomogą nam również rozwiązać problem śniadań. Lyo Food ma w swojej ofercie bardzo smaczne, pożywne śniadania liofilizowane w postaci owsianek z owocami (np. z jabłkiem i żurawiną) czy granoli z truskawkami. Wśród liofilizatów znajdziemy też sycące i aromatyczne zupy kremy, np. pomidorowo-paprykowe lub cebulowo porowe.