Szparagi – 3 sprawdzone przepisy

Szparagi pojawiają się na krótko – pierwsze można spotkać na początku kwietnia, a szczyt sezonu przypada na przełom maja i czerwca. Dlatego warto korzystać z nich w pełni, wtedy kiedy są dostępne i jeść na potęgę, ponieważ są bardzo zdrowe. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i wzmacniają odporność. Poniżej znajdziesz 3 sprawdzone przepisy na szparagi.

Szparagi — jak je przygotowywać?

Szparagi dostępne są praktycznie przez cały rok, jednak świeże występują tylko sezonowo. Te, które pojawiają się w sklepach poza sezonem, pochodzą z drugiej półkuli i nie są ani tak zdrowe, ani tak smaczne, jak szparagi pochodzące z pobliskich upraw i świeżo zebrane

Wyróżniamy kilka rodzajów szparagów, chociaż w sklepach i na targach najczęściej pojawiają się szparagi zielone i białe.

Szparagi białe są grubsze i łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych. Ich kolor wynika ze sposobu uprawy – białe szparagi rosną pod ziemią, przez co nie dociera do nich światło słoneczne. W związku z tym nie wytwarzają żadnego barwnika. Są także twardsze od odmiany zielonej, dlatego przed gotowaniem należy je obrać. Niestety to sprawia, że tracą część swoich wartości odżywczych. Mimo tego wciąż działają korzystnie na organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Szparagi zielone nie wymagają obierania, należy jedynie odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Szparagi można ugotować na parze lub w osolonej wodzie, najlepiej na stojąco, związane nitką. To powinno sprawić, ze wszystkie równo się ugotują. Główki szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Szparagi można także usmażyć, zgrillować lub ugotować na parze.

Szparagi – 3 sprawdzone przepisy

Szparagi mogą stanowić przystawkę, dodatek (do sałatek, makaronów, pizzy, frittaty, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów), a także samo danie główne. Pyszne są też zupy ze szparagów. Poniżej znajdziesz 3 sprawdzone przepisy na szparagi.

Zupa szparagowa

Składniki: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 4 duże ziemniaki, 1 marchewka, 1,5 litra bulionu, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, szczypta kurkumy, 1 pęczek szparagów zielonych, 100 g serka topionego (śmietankowego), 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie: W garnku na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkrój zielone liście pora, a białą i jasnozieloną część przekrój wzdłuż na 4 części. Następnie dokładnie opłucz i pokrój w poprzek na plasterki. Pora dodaj do cebuli i podsmażaj, co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodaj obraną i startą marchewkę i podsmażaj kolejne 2 minuty. Dodaj masło oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Smaż 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlej gorący bulion, dodaj listek laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy, zagotuj. Przykryj i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotuj szparagi: odłam twarde końce, a zielone łodyżki umyj i pokrój na plasterki. Szparagi dodaj do zupy, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 minuty. Trzymając zupę na minimalnym ogniu, dodaj pokrojony ser topiony i mieszaj, aż się rozpuści. Zapraw zupę śmietanką, posyp szczypiorkiem oraz koperkiem. Podawaj z pieczywem.

Szparagi zapiekane po francusku

Składniki: pęczek szparagów, 1 cebula, 4 pomidory, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka tymianku, 5 dkg startego parmezanu, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz.

Przygotowanie: Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (jeśli używasz białych szparagów, obierz je – najlepiej obieraczką do warzyw). Tak przygotowane szparagi zwiąż w pęczek i włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj je ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij szparagi z wody i dokładnie osacz. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim szparagi. Posyp je tymiankiem i drobno posiekaną cebulą, a na wierzch połóż pomidory pokrojone w kostkę (bez skórki). Naczynie przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C na pół godziny. Po tym czasie zdejmij folię, posyp szparagi żółtym serem i pozostałym masłem oraz zrumienioną bułką tartą. Jeszcze raz na krótką chwilę włóż do piekarnika, najlepiej włączając termoobieg lub podwyższając temperaturę pieczenia. Po tym czasie szparagi sa gotowe.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 1/2 szklanki ryżu do risotto, 1/4 szklanki białego wina, 600 ml bulionu drobiowego, 1 pęczek szparagów, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 szklanki startego parmezanu, masło, oliwa.

Przygotowanie: W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesuń je na bok garnka, a w wolne miejsce włóż 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, dopraw go solą oraz pieprzem i obsmażaj przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj ryż i dokładnie go obsmaż. Wlej wino i gotuj całość przez kilkanaście sekund, aż wino odparuje. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Wlej pół szklanki gorącego bulionu i gotuj ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlej kolejną porcję bulionu i gotuj jak poprzednio, od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente (ok. 17 minut). Dopraw solą i pieprzem. Razem z ostatnią porcją bulionu dodaj szparagi. Wcześniej je umyć, odłam twarde końce. Zielone łodyżki pokrój na plasterki, główki pozostaw w całości. Gotowe risotto odstaw z ognia, dodaj 2/3 ilości tartego parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszać. Wyłóż na talerze, posyp resztą sera.