Planowanie posiłków na diecie – najważniejsze zasady

Planowanie posiłków w trakcie diety redukcyjnej jest równie ważne co determinacja w jej stosowaniu. W przeciwnym razie cała praca i wyrzeczenia idą na marne. Do jakich zasad należy się stosować, aby osiągnąć pożądany efekt?

Cztery lub pięć posiłków dziennie

Chodzi między innymi o optymalne rozłożenie przyjmowanych kalorii – na 4 lub 5 posiłków na przestrzeni dnia. Nie bez powodu w taki właśnie sposób skomponowana jest każda dieta pudełkowa, która najczęściej służy właśnie odchudzaniu. Zasada „mniej, a częściej” doskonale sprawdza się w praktyce.

Optymalne odstępy pomiędzy posiłkami

Pomiędzy pełnowartościowymi posiłkami, dającymi energię na kilka godzin należy zachować odpowiednio długie odstępy. Tylko w ten sposób unikniesz na diecie głodu o każdej porze dnia. Zbyt małe lub zbyt duże odstępy między posiłkami często doprowadzają do podjadania.

Śniadanie nie powinno być zbyt obfite

Wśród osób stosujących dietę redukcyjną często panuje błędne przekonanie, ze śniadanie może być bardzo obfitym posiłkiem, który zapewni energię na cały dzień, a przyjęte kalorie zostaną z łatwością spalone. To nieprawda. Nadmiar wspomnianej energii organizm potraktuje jako zapas, który należy odłożyć na przyszłość w postaci tkanki tłuszczowej. A przecież dieta redukcyjna ma przynieść przeciwny efekt!

Zbilansowany jadłospis

Nie chodzi wyłącznie o liczbę posiłków w ciągu dnia, ale także ich jakość. Niektóre produkty, mimo że są kaloryczne, nie gwarantują uczucia sytości. W źle skomponowanym jadłospisie łatwo znaleźć jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym. Wówczas glukoza uwalnia się do krwi natychmiast, a głód szybko wraca, i to ze zdwojoną siłą. Ponadto posiłki powinny być urozmaicone, aby zapewnić odpowiednią podaż wszystkich makro- i mikroelementów. Równowaga pomiędzy białkiem, węglowodanami i tłuszczami musi być zachowana.

Kalorie dopasowane do stylu życia

W diecie redukcyjnej ważna jest również optymalna podaż kalorii. Chodzi o to, aby stworzyć lekki deficyt – czyli przyjmować nieco mniej kilokalorii niż wynosi dobowe zapotrzebowanie. Dla każdego jest to kwestia indywidualna, a komponując dietę należy zwrócić uwagę na wiek, płeć, masę ciała oraz styl życia. Osoby aktywne potrzebują więcej energii. W trakcie diety redukcyjnej nie wolno się głodzić, ponieważ efektem będzie spadek masy ciała, a następnie jej powrót z nawiązką, czyli efekt jojo.

Nie mając odpowiedniej wiedzy z zakresu dietetyki, warto sięgnąć po gotowe rozwiązania, na przykład catering dietetyczny. Warszawa i inne duże miasta to miejsca, w których nie brakuje ciekawych ofert. Interesujące diety redukcyjne można znaleźć na przykład pod adresem Lightbox.pl.