Liofilizowane warzywa i owoce – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

O liofilizacji w ostatnim czasie mówi się więcej niż kiedykolwiek wcześniej. To nie tylko kwestia mody, ale też dążenie do urozmaicenia diety oraz wybierania składników, które są w pełni bezpieczne, smaczne i pełnowartościowe. Żadna inna metoda konserwacji nie pozwala na zachowanie tylu właściwości warzyw oraz owoców, jak właśnie liofilizacja. Nic dziwnego, że produkty pod tą postacią są chętnie wybierane przez Polaków.

Rola liofilizacji w zdrowym odżywianiu

Obecność warzyw i owoców w jadłospisie dzieci i dorosłych jest obowiązkowa. Wraz ze wzrostem świadomości społecznej na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób rozumie, jak ważne jest dostarczanie organizmowi witamin, minerałów i innych składników odżywczych wraz z pożywieniem. W miesiącach, w których dostęp do świeżych produktów ze sprawdzonych źródeł jest mocno ograniczony, warto sięgnąć po liofilizowane warzywa i owoce w formie proszków. Wybierając te najlepsze, trzeba jednak zwrócić uwagę na takie elementy, jak:

1. Skład

Skład dobrych liofilizatów powinien być pozbawiony jakichkolwiek dodatków. Szczególnie dla osób pilnujących wagi i dla dzieci polecane są produkty bez zawartości cukru. Kwaskowatość przygotowanych z ich udziałem dań można przełamać dodatkiem miodu czy słodzika. Całkowicie niedopuszczalne są dodatkowe sztuczne barwniki czy konserwanty. Pamiętaj, że liofilizacja to sposób konserwacji, który zachowuje wszelkie wartości produktów, w tym również ich kolor czy smak.

2. Rodzaj opakowania

Niezwykle wygodną opcją, szczególnie dla zabieganych, przygotowujących jedzenie do pracy lub szkoły czy podróżujących, są saszetki z odmierzoną porcją proszku. Różdżki Smaku to saszetki o 2-gramowej zawartości, na które składają się: truskawki, śliwki, czarne porzeczki, jagody, maliny. Wystarczy, że otworzysz opakowanie i przesypiesz zawartość do jogurtu lub bezpośrednio na język. Smacznego!

3. Produkcja

Jeżeli ma dla Ciebie znaczenie, z jakich składników i gdzie powstają kupowane produkty spożywcze, sięgnij po liofilizowane owoce i warzywa marki Helpa. Są one pozyskiwane z towarów od lokalnych, zaufanych dostawców prowadzących ekologiczne gospodarstwa i, co najważniejsze, od receptury, aż po wykonanie i zapakowanie powstają w Polsce.

4. Cena

Nie ulega wątpliwości, że za pełnowartościowe, zdrowe liofilizowane owoce i warzywa trzeba zapłacić więcej. Nie oznacza to jednak, że musisz przepłacać. Przykładowo, w sklepie internetowym Helpa znajdziesz flagowe produkty marki, tj. Łyżki Smaku i Różdżki Smaku w zestawach. Ich cena jest nawet o 15% niższa, niż gdybyś kupował poszczególne produkty oddzielnie. Warto też śledzić promocje i okazje, pamiętając przy tym, że za wysoką jakością musi iść też wyższa cena. Wynika to m.in. z droższych produktów i kosztownego procesu ich obrabiania.

Liofilizowane owoce i warzywa w sproszkowanej formie świetnie się prezentują jako dodatek do różnych dań. Choć są przetworzone, to sposób ich konserwacji pozwala zachować wszelkie walory smakowe, zapachowe i odżywcze.