Kawa prosto z palarni – dlaczego jest najlepsza?

Kawę można obecnie kupić w każdym sklepie spożywczym, nawet na stacji paliw. Oczywiście jej smakosze nie zaopatrują się w nią w tego typu miejscach. Nie należy w ogóle zawracać sobie głowy zmielonymi ziarnami, bo dawno zdążyły one już tracić swoje pierwotne walory smakowo-zapachowe. Polecić można wyłącznie sprawdzony sklep z kawą, który sprzedaje świeżo palone ziarna. Kupuje się je w stosunkowo niewielkiej ilości i mieli bezpośrednio przed zaparzeniem kawy. W ten sposób można wydobyć z nich, to co najlepsze. Wystarczy raz poznać różnice między kawą rzemieślniczą i przemysłową, aby nie mieć już żadnych wątpliwości, co do wyboru surowca.

Pyszna kawa tylko bezpośrednio z palarni

Jeśli kogoś interesuje najwyższej jakości kawa speciality, to nie znajdzie jej w zwykłym dyskoncie spożywczym. Oferuje ją palarnia kawy, dlatego należy znaleźć ją swojej okolicy, aby móc każdego dnia cieszy się samotnym napojem o wyjątkowych walorach smakowych. Lepiej pić mniej kawy rzemieślniczej niż kilka filiżanek przemysłowej. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to z pewnością nigdy nie miał okazji spróbowania prawdziwej kawy, która powstaje ze starannie wykonanych ziaren, pochodzących ze ściśle kontrolowanych plantacji. To właśnie taki surowiec trafia do palarni kawy, prosto od producenta, z ręcznego zbioru. Można mieć pewność, co do jakości ziaren, ich dojrzałości i braku defektów. Picie kawy przygotowanej z takiego surowca ma wręcz korzystny wpływ na zdrowie. Mity na temat szkodliwości tego typu napoju wzięły się właśnie z picia kaw przemysłowych, których wartość jest znikoma dla konsumenta. Nic dziwnego, że tak wiele osób nie czerpie przyjemności z picia kawy i sięga po nią jedyne z powodu jej działania pobudzającego, traktując jako szybki zastrzyk energii. Kawy rzemieślnicze prosto z palarni są bogate w różne smaki, mało w nich goryczki, można wyczuć też rozmaite nuty smakowe: korzenne, owocowe, nawet czekoladowe.

Dlaczego warto zaopatrywać się w kawę z palarni?

Niewielkie manufaktury kawy to idealnie miejsce na zakup wysokiej jakości ziaren. Można znaleźć w nich najwyższej jakości surowiec, który pozwoli na zaparzenie kawy o wyjątkowych walorach aromatyczno-smakowych. Niczego nie robi się w pośpiechu, powolne pieczenie w niskiej temperaturze umożliwia wydobycie głębi smaku. Po odgazowaniu ziaren i ich schłodzeniu pozostawia się je na kilka dni, aby mogły zyskać jeszcze bardziej na wartości. Na koniec gotowe ziarna są pakowane do specjalnych opakowań z wentylem, aby mogły cały czas swobodnie odprowadzać pozostałości po dwutlenku węgla wytworzonego podczas procesu palenia. W przypadku kaw przemysłowych produkowanych w dużych fabrykach ziarna są poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury, co niestety wiąże się z powstaniem w nich toksycznych związków typu rakotwórczy akrylamid. Po wizycie w gorącym piecu na ziarna czeka wodna kąpiel, a taki szok termiczny niszczy wszystko, co najlepsze w kawie, nie ma mowy o zachowaniu cennych olejków aromatycznych.

Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości, co do tego, czy warto zastąpić zwykłą kawę z supermarketu produktem prosto z palarni, to powinien zastanowić się nad tym, co jest dla niego najważniejsze: niezwykłe doznania smakowe i zdrowie, czy cena. Faktem jest to, że kawa speciality sporo kosztuje, ale cena jest adekwatna do jakości. Kawę rzemieślniczą można porównać do żywności ekologicznej, każdy powinien więc zrobić rachunek sumienia i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wyższa cena jest warta zachowania zdrowia. W świeżo wypalonej kawie znajduje się bogactwo antyoksydantów, czyli naturalnych związków walczących z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie organizmu. Nic nie smakuje tak wyśmienicie, jak aromatyczna kawa wypita z samego rana, przygotowana ze świeżo palonych ziaren.