Jak działają poszczególne rodzaje herbat? Właściwości, zastosowanie

Poszczególne rodzaje herbat różnią się m.in. sposobem produkcji, smakiem i kolorem naparu oraz właściwościami prozdrowotnymi. Dziś przedstawiamy krótki przewodnik po najpopularniejszych odmianach herbaty – zapraszamy!

Herbata czarna

Jest najpopularniejszym ze wszystkich rodzajów herbaty. Powstaje w wyniku więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia liści zebranych z herbacianych krzewów. Jej regularne picie może wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, warto też sięgać po nią w zatruciach pokarmowych.

Susz czarnej herbaty zalewa się wrzątkiem i parzy przez ok. 3-5 minut. Dłuższy czas zaparzania sprawia, że napar staje się gorzki.

Herbata zielona

Powstaje z liści, których nie poddaje się procesowi fermentacji, ale suszy bezpośrednio po zbiorze. To powoduje, że gotowy susz zachowuje zielony kolor, któremu ten rodzaj herbaty zawdzięcza swoją nazwę. Jej picie stymuluje układ odpornościowy oraz poprawia metabolizm.

Zieloną herbatę należy zlewać wodą w temperaturze 60–80 stopni, a ten sam susz można parzyć nawet trzykrotnie.

Herbata biała

Do jej produkcji wykorzystuje się młode, zawierające mało chlorofilu liście zbierane z krzewów na wiosnę. To sprawia, że biała herbata należy do najdroższych rodzajów tego napoju. Jej napar charakteryzuje się łagodnym smakiem i jasnożółtą barwą. Biała herbata ma silne właściwości antyoksydacyjne, a także działa pozytywnie m.in. na układ odpornościowy i skórę. Aby cieszyć się pełnią jej prozdrowotnych właściwości, należy spożywać ją bez żadnych dodatków, w szczególności bez cukru.

Herbata biała wymaga dłuższego parzenia: ok. 5–7 minut. Do jej przygotowania używa się wody w temperaturze 85 stopni. Susz można wykorzystać kilkakrotnie.

Herbata czerwona

Zalicza się ją do herbat półfermentowanych. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywną barwą. Jej picie m.in. wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie żółci, przynosi ulgę w niestrawności oraz sprzyja odchudzaniu.

Czerwoną herbatę najlepiej zalewać tzw. białym wrzątkiem. Te same liście można zaparzać kilkakrotnie.

Szeroki wybór różnych rodzajów herbaty, również z owocowymi dodatkami, znajdziesz na stronie Big-Active.pl. Znajdź swoją ulubioną mieszankę już dziś!