Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać odciągnięte mleko mamy?

Mleko mamy zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego eksperci zalecają karmienie piersią tak długo, jak tylko jest to możliwe. Co jednak w sytuacji, gdy kobieta wraca do pracy i nie może na bieżąco podawać dziecku pokarmu? Dobra wiadomość jest taka: odciągnięte mleko można przechowywać – z zachowaniem wszystkich walorów odżywczych. Dowiedz się, jak to robić prawidłowo.

To, że musisz zrezygnować z bezpośredniego karmienia piersią wcale nie oznacza, że musisz pozbawić malucha swojego cennego pokarmu. Odciągnięte mleko można z powodzeniem przechowywać – nawet kilka miesięcy.

Prawidłowe przechowywanie kobiecego pokarmu – zasady

Poniższe zasady dotyczą przechowywania mleka matki – przeznaczonego zarówno dla wcześniaków, jak i dzieci urodzonych o czasie.

  • Temperatura pokojowa – optymalnie do 4 godzin, ale nie więcej niż 8 godzin.
  • Temperatura ok. 4oC (zwykła lodówka) – do 96 godzin.
  • Temperatura ok. -10oC (wewnętrzna zamrażalka) – 7 dni.
  • Temperatura ok. -14oC (chłodziarko-zamrażarka) – kilka tygodni.
  • Temperatura ok. -20oC (zamrażarka) – 3-6 miesięcy.

Warto przy tym pamiętać, że mleko podgrzane można przechowywać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 4 godziny.

Jak prawidłowo rozmrażać i podgrzewać pokarm?

Jeżeli chcesz mieć pewność, że przechowywany w niskiej temperaturze pokarm zachowa wszystkie właściwości, należy go odpowiednio przygotować do podania.

  • Nigdy nie gotuj mleka ani nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej.
  • Rozmrażanie pokarmu należy przeprowadzić w kąpieli wodnej lub w podgrzewaczu – w temperaturze ok. 37oC.

Warto przy tym pamiętać, aby podgrzewać wyłącznie taką ilość pokarmu, którą jednorazowo zje dziecko. Nie można bowiem ponownie zamrażać już raz rozmrożonego mleka.

Co zrobić z „przeterminowanym” mlekiem?

Pamiętaj! Po przekroczeniu podanego powyżej czasu mleko się nie psuje – nadaje się do spożycia, ale… staje się uboższe w składniki odżywcze.

Jeśli więc czas na przechowywanie mleka matki minie, wcale nie musisz go wylewać. Wystarczy, że użyjesz go do:

  • przygotowania kaszki,
  • kąpieli,
  • przemywania ran i zadrapań.

Jak właściwie odciągać mleko matki?

Aby odciągnięte mleko zachowało wszystkie właściwości, musi zostać prawidłowo odciągnięte. Chodzi przede wszystkim o odciąganie mleka z zachowaniem najwyższych standardów higieny. Znaczenie mają m.in.:

  • uprzednia dezynfekcja laktatora – tych elementów, przez które przepływa mleko,
  • przechowywanie odciągniętego pokarmu w sterylnych pojemnikach lub woreczkach (można je wysterylizować np. w kuchence mikrofalowej).

Pamiętaj! Prawidłowo odciągnięty i przechowywany pokarm jest bezpieczny dla twojego dziecka. Można go podawać bez obaw – szczególnie wtedy, gdy jesteś w pracy lub musisz wyjechać na kilka dni. Dzięki temu nie musisz rezygnować z podawania maluchowi najbardziej wartościowego pokarmu.