Opieńki, oprócz walorów smakowych, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych białek, których mają więcej niż wołowina. Do tego zawierają witaminy B1, B2, C, E oraz PP, a także wapń, fosfor, cynk, miedź, sód, żelazo, magnez i potas. Jedzenie opieńek zaleca się osobom chorym na tarczycę oraz mającym problemy z łuszczycą i egzemą. Są dobrym sposobem na ...
Pluskwy żywią się krwią, gryzą przede wszystkim nieowłosioną, odkrytą skórę. Największą aktywność wykazują w nocy. Bytują najczęściej w meblach, w listwach podłogowych, w szparach łóżek, w pościeli, a także między książkami. Pluskwy trudno zlokalizować, o ich obecności świadczą dopiero ugryzienia na ciele. Pluskwy można przynieść do domu w ubraniach lub w bagażu.
Sprawdź, jak czym smar...