Erozja szkliwa to uszkodzenie zęba na skutek niekorzystnego działania kwasów zawartych w produktach spożywczych, takich jak: soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Produkty te zawierają pH < 4,5. Jest to granica, p...
-
Zdecydowana większość przyjęć weselnych jest zakrapianych alkoholem, a obecność wódki na stołach stało się nijako tradycją. Jednym z nieodzownych etapów przygotowań do uroczystości jest więc zakup trunków, który powinno się zaplanować z wyprzedzeniem. Jaki rodzaj napojów procentowych będzie odpowiedni, ile butelek nabyć i gdzie kupić alkohol na wesele, żeby n...