Opieńki, oprócz walorów smakowych, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych białek, których mają więcej niż wołowina. Do tego zawierają witaminy B1, B2, C, E oraz PP, a także wapń, fosfor, cynk, miedź, sód, żelazo, magnez i potas. Jedzenie opieńek zaleca się osobom chorym na tarczycę oraz mającym problemy z łuszczycą i egzemą. Są dobrym sposobem na przewlekłe zaparcia, mają działanie antyrakowe.
Opieńki można przygotowywać na wiele sposobów. Można je gotować, smażyć, marynować i suszyć. Poniżej znajdziecie informacje ile gotować opie...
Dbanie o zdrowie i właściwą dietę stało się kluczowym elementem. W tym kontekście specjaliści ds. żywienia odgrywają istotną rolę w doradzaniu i wspieraniu pacjentów na drodze do zdrowszego stylu życia. W mieście Bydgoszcz, ta rola nabiera szczególnego znaczenia, przyczyniając się do poprawy zdrowia i samopoczucia jego mieszkańców.
Codzienne wybory żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Często jednak brakuje nam wiedzy na temat właściwego żywienia i dostatecznej ilości składników odżywczych. Tutaj wkracza specjalista...
Maria Rotkiel, absolwentka Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz doktorantka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej (kierunek kulturoznawstwo), jest jedną z najbardziej medialnych psycholożek w Polsce. Od lat występuje w programach telewizyjnych jako ekspertka, prowadzi również warsztaty, doradztwo zawodowe i treningi efektywności,a także terapie grupowe, dla rodzin i par oraz indywidualne dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Maria Rotkiel jest autorką wielu artykułów i poradników o tematyce wychowawczej, seksualnej, analitycznej i behawioralnej. W 2016 r. wydała książkę o typach osobowości kobiecej "W...