Opieńki, oprócz walorów smakowych, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych białek, których mają więcej niż wołowina. Do tego zawierają witaminy B1, B2, C, E oraz PP, a także wapń, fosfor, cynk, miedź, sód, żelazo, magnez i potas. Jedzenie opieńek zaleca się osobom chorym na tarczycę oraz mającym problemy z łuszczycą i egzemą. Są dobrym sposobem na przewlekłe zaparcia, mają działanie antyrakowe.
Opieńki można przy...
W ciągu ostatnich lat suplementy diety stały się niezwykle popularne wśród osób w różnym wieku. W aptekach, sklepach sportowych, a nawet supermarketach możemy zauważyć szeroką gamę tabletek, kapsułek i proszków obiecujących poprawę naszego zdrowia, samopoczucia czy kondycji fizycznej. Te niewielkie opakowania, pełne różnorodnych substancji od witamin po ekstrakty z roślin, stały się nieodłączną częścią codziennego życia wielu osób, które dążą do...
Lubisz przygotowywać przetwory na zimę, wykorzystując dary lata i wiosny? Koniecznie wypróbuj rabarbar, który jest zdrowy, smaczny i łatwy w obróbce. A kompot z rabarbaru na zimę to potężna dawka witamin, która z pewnością wzmocni nasz organizm.
Kompot z rabarbaru na zimę — dlaczego przygotować go samodzielnie?
Największą zaletą samodzielnie przygotowywanych przetworów jest to, że wiemy, jakich składników używamy. Możemy również dopasować ilość c...