Fasolka szparagowa – pyszne przepisy

Fasolka szparagowa to zdrowe i smaczne warzywo strączkowe, z którego można przyrządzić obiad, zrobić zupę, dodać do sałatki albo po prostu ugotować ją w wodzie i wymieszać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak samo przygotowuje się zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną, przy czym żółta ma delikatniejszą strukturę i zwykle gotuje się szybciej. Fasolka szparagowa w sezonie to obowiązek na każdym polskim stole – sprawdź nasze przepisy!

Kasza bulgur z indykiem, kalafiorem i fasolką szparagową

Przepis dla 2 osób

Składniki: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1/2 cebuli, 1/2 pora, 2 ząbki czosnku, 200 g mielonego indyka, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 100 g kaszy bulgur, opcjonalnie: 5 łyżek białego wina, 300 g kalafiora, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1 liść laurowy, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w szerszym garnku, na oliwie i maśle podsmażaj do zeszklenia pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojonego w kosteczkę pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone mięso, oregano, kurkumę, sól oraz pieprz. Co chwilę mieszając, obsmażaj mięso przez ok. 7 minut. Dodaj suchą kaszę bulgur, wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Wlej wino (jeśli je używasz) i odparuj przez chwilę. Dodaj pokrojonego w kosteczkę kalafiora oraz pokrojoną na kawałeczki fasolkę, wymieszaj. Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj przez ok. 15 minut do miękkości składników. Na koniec dodaj posiekaną natkę i cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu, tym razem bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Wyłóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i cukinią

Przepis dla 2 osób

Składniki: 3 łyżki oliwy, 1/3 szklanki kaszy pęczak, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 g piersi indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 60 ml białego wina, 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 mała cukinia, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie: Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj łyżkę oliwy i chwilę podsmażaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj na patelnię i zeszklij, mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodaj suszone oregano. Przesuń składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlej 2 łyżki oliwy i włóż zmielone mięso. Polej sosem sojowym i obsmażaj przez ok. 7 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie składniki z boku patelni przemieszaj. Wszystkie składniki wymieszaj na patelni, wlej białe wino i gotuj ok. 3 minuty, aż odparuje. Następnie wlej gorący bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i zagotuj. Patelnię lub garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Fasolkę przytnij na końcach i pokrój na kawałki, a cukinię pokrój w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodaj na patelnię, wymieszaj i przykryj. Gotuj przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie składniki przemieszaj. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Sałatka z fasolki szparagowej i chorizo

Przepis dla 2 osób

Składniki: 8 szt. młodych ziemniaków, 250 g fasolki szparagowej, oliwa do smażenia, 60 g kiełbasy chorizo, 20 g migdałów, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku.

Przygotowanie: Ziemniaki i fasolkę (po obcięciu końcówek) ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki pokrój na ćwiartki i razem z fasolką przełóż na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż przez 3-4 minuty, przełóż na talerz. Na patelni podsmaż plasterki chorizo, przełóż do ziemniaków. Na koniec na suchej patelni upraż posiekane migdały, dodaj je do sałatki. Dopraw solą i wędzoną papryką.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Przepis dla 4 osób

Składniki: 1 kg steku z rostbefu, 4 łyżki musztardy, 2 ząbki czosnku, oliwa do smaku, 150 g fasolki szparagowej, 16 szt. młodych ziemniaków, garść pomidorków koktajlowych, sól, pieprz oraz świeża bazylia do smaku, 1 cytryna.

Przygotowanie: Wołowinę umyj i posmaruj musztardą z drobno posiekanym czosnkiem oraz odrobiną oliwy. Pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do 250 st., włóż mięso i po 10 minutach wyłącz. Nie otwieraj piekarnika, poczekaj 2 godziny, aż dokładnie wystygnie. Dopiero wtedy wyciągnij mięso i pokrój w plastry. W tym czasie ugotuj fasolkę i umyte ziemniaki. Gdy nieco przestygną, ułóż na talerzu wszystkie składniki sałatki: plastry mięsa, pomidorki, ziemniaki, fasolkę i kilka listków bazylii. Cytrynę pokrój na 6 cząstek i połóż obok. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką szparagową

Przepis dla 2 osób

Składniki: 600 g kalafiora, 160 g fasolki szparagowej, oliwa, 1 mała cukinia, 1 cebula dymka, 1 żółta papryka, 3 łyżeczki zielonej pasty curry, 3 liście zielonej limonki kaffir, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru kokosowego, 400 ml mleczka kokosowego.

Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, fasolkę po ucięciu końcówek pokrój na pół. Warzywa włóż do osobnych misek, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ułóż kalafior po jednej stronie, a fasolkę po drugiej). Warzywa piecz w temperaturze 220 st.: fasolkę wyjmij po 10 minutach, kalafior po 20 minutach – powinien wyraźnie się przyrumienić. W tym czasie rozgrzej odrobinę oliwy w garnku. Wrzuć pokrojoną na półplasterki cukinię oraz posiekane: cebulkę i paprykę. Warzywa obsmażaj przez 3 minuty. Dodaj pastę curry, liście limonki, sos sojowy, cukier i wymieszaj. Wlej mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 10 minut (dolej trochę wody, jeśli curry mocno zgęstnieje). Przed podaniem wymieszaj płynny sos z pieczonymi warzywami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz