Dieta po wycięciu woreczka żółciowego

Przyczyną zapalenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych są kamienie, które powodują zamknięcie przewodu pęcherzykowatego. Prowadzi to do kolki żółciowej, której podstawowe objawy to wymioty i silne wzdęcia oraz zatrzymanie gazów i stolca.

Przyczyną kolki żółciowej mogą być stres, nadmierny wysiłek fizyczny, wstrząsy, kaszel lub błędy w odżywianiu. Czasem choroba przebiega bezobjawowo, ale w niektórych przypadkach jest ona na tyle uciążliwa, że należy przeprowadzić wycięcia woreczka żółciowego. Po takim zabiegu należy szczególnie zadbać o dietę. Jak wygląda dieta po wycięciu woreczka żółciowego? Sprawdź!

Dieta po wycięciu woreczka żółciowego

Po wycięciu woreczka żółciowego dieta powinna być lekkostrawna, należy ograniczyć tłuszcze, błonnik oraz produkty zawierające kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar, szpinak, czekolada, kakao). Z codziennego menu należy również wyeliminować potrawy ciężkostrawne, smażone, marynaty, konserwy  oraz ostre przyprawy. Do zup nie wolno używać zasmażek, w zamian można zastosować zawiesinę z mąki i wody lub mąki i mleka.

Produkty dozwolone to owoce i warzywa, które powinno się spożywać w formie gotowanej i przetartej, oraz chude mięso.

Dieta po wycięciu woreczka żółciowego powinna trwać miesiąc.