Czym grozi niedobór witaminy B12?

Witamina B12 (kobalamina) – potocznie nazywana też czerwoną witaminą – wspomaga produkcję krwinek czerwonych i zapobiega anemii. Odpowiada też za wiele innych kluczowych dla zdrowia procesów. Dlaczego jeszcze nie należy dopuścić do niedoboru tej substancji w organizmie?

Właściwości witaminy B12

Kobalamina jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Utrzymanie poziomu witaminy B12 w normie:

  • wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego;
  • jest niezbędne w przebiegu wielu przemian metabolicznych i energetycznych;
  • wspiera właściwe działanie układu immunologicznego;
  • ma wpływ na prawidłowy wzrost i podział komórek;
  • umożliwia syntezę kwasów nukleinowych;
  • reguluje poziom homocysteiny, której zbyt wysokie stężenie stanowi przyczynę miażdżycy;
  • wpływa na produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych;
  • zmniejsza uczucie zmęczenia.

Objawy i skutki niedoboru witaminy B12

Najczęściej za niskim stężeniem witaminy B12 we krwi stoi zaburzenie autoimmunologiczne zwane niedokrwistością złośliwą. To przewlekła postać obniżonego poziomu kobalaminy, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, jeśli przez dłuższy czas nie jest leczona. Stan ten utrudnia organizmowi przetwarzanie i utrzymanie witaminy B12 w normie, ponieważ układ odpornościowy wpływa na funkcjonowanie ważnych komórek okładzinowych w żołądku.

Do wczesnych objawów niedoboru tej substancji należą:

  • ogólne osłabienie,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia nastroju i stany depresyjne,
  • częste infekcje,
  • problemy trawienne i brak apetytu,
  • drętwienie kończyn,
  • drażliwość,
  • problemy z koncentracją,
  • anemia,
  • zaburzenia miesiączkowania.

Długotrwały niedobór kobalaminy może skutkować:

  • problemami z pamięcią, niezależnie od wieku; u osób starszych może być mylony z demencją;
  • zawrotami głowy, kłopotami z utrzymaniem równowagi czy przemieszczaniem się;
  • bladością lub żółtym odcieniem skóry;
  • gładkim i czerwonym językiem, a także problemami z rozpoznaniem smaków; dzieje się tak, ponieważ zanikają znajdujące się na języku brodawki;
  • w skrajnych przypadkach – uszkodzeniem nerwu wzrokowego lub zatkaniem naczyń krwionośnych w siatkówce oka, co powoduje niewyraźne lub podwójne widzenie, wrażliwość na światło, a nawet utratę wzroku.

Zaledwie kilkanaście procent populacji ma odpowiedni poziom witaminy B12 we krwi. Jej niedobór może nie dawać widocznych objawów często nawet przez kilkanaście lat.