Chcesz mieć lepszą odporność? Dodaj ten niepozorny składnik do herbaty!

Woman making hot tea with honey

Dbanie o odporność to kluczowa sprawa, jeśli chcesz, aby jesień i zima upłynęły pod znakiem braku chorób. Jest wiele sposobów na to, by ją wspomagać, ale istnieje jeden szczególny produkt, który warto wprowadzić do diety, gdy tylko kończy się lato. O jaki składnik chodzi? Oczywiście o imbir! Czy naprawdę działa wspomagająco na odporność? Rozwiewamy wątpliwości.

Imbir – w jaki sposób wspomaga odporność?

Imbir dobrze wpływa na układ immunologiczny, dlatego jest uznawany za doskonały sposób na walkę z przeziębieniem. Jego działanie porównuje się do kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnej aspiryny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów. To kłącze ma również właściwości rozgrzewające i wzmaga pocenie, dzięki czemu przyczynia się do detoksykacji organizmu. Imbir może być skuteczny również w problemach z górnymi drogami oddechowymi – pomaga uspokoić kaszel, ból gardła, czyli zapobiega rozwojowi infekcji.

Te wszystkie właściwości powodują, że imbir jest często wymieniany jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności organizmu.

Herbaty i napary z imbirem – przepisy

Imbir to kłącze, którego na surowo raczej się nie je, ponieważ jest zbyt ostry. Najlepszym sposobem na wprowadzenie go do swojej diety jest dodawanie niewielkich ilości do herbaty albo przyrządzanie z niego naparów. Najszybszym pomysłem jest po prostu wkrojenie cienkich plasterków imbiru do gorącej herbaty i popijanie jej codziennie. W jaki sposób jeszcze spożywać imbir?

  • Najprostszy napar z imbiru można przyrządzić, ścierając na tarce kilkucentymetrowy kawałek imbiru i zalewając go gorącą wodą. Po około 10 minutach będzie gotowy do picia. Jeśli będzie zbyt intensywny, można go rozcieńczyć.
  • Prawdziwie prozdrowotną mieszanką jest jednak przyrządzenie naparu z imbiru z dodatkiem kurkumy, cytryny i miodu. Cytryna zawiera witaminę C, a kurkuma – kurkuminę, która jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Taka mikstura to prawdziwa bomba witaminowa gwarantująca, że szybko staniesz na nogi!

Napar z imbiru możesz popijać rano, po obudzeniu albo wtedy, gdy szczególnie potrzebujesz się rozgrzać – na przykład po przyjściu ze spaceru.

 – Naturalne sposoby na wzmacnianie odporności są jak najbardziej wskazane w momencie przesilenia wiosennego i jesiennego, czyli wtedy, kiedy organizm jest najbardziej podatny na przeziębienie. Trzeba jednak pamiętać, że napar z imbiru popijany jesienią czy zimą nie zastąpi całorocznego dbania o swój organizm. Na takie holistyczne podejście składa się między innymi zdrowa dieta i aktywność fizyczna – wyjaśnia dietetyk firmy Nice To Fit You, zajmującej się cateringiem dietetycznym.

Catering dietetyczny sposobem na odporność przez cały rok

Jeśli zależy ci na tym, aby utrzymać organizm w dobrej kondycji zdrowotnej, musisz zadbać o to, co jest jego paliwem. Mówiąc wprost – to, jak się czujesz, jak wyglądasz i czy jesteś zdrowy, w dużej mierze zależy od zbilansowanej diety. Produkty sezonowe, odpowiednia ilość warzyw i owoców, dobrej jakości nabiał, ryby i mięso to podstawa do tego, aby organizm funkcjonował prawidłowo. Jeśli nie masz czasu albo głowy do komponowania posiłków – skorzystaj z diety pudełkowej. To wygodny sposób na to, by nie marnować czasu na zakupy i gotowanie, a cieszyć się urozmaiconymi i smacznymi posiłkami, dopasowanymi do indywidualnych potrzeb.